piątek, 30 marca 2012

Babeczki - jajeczka



Dziś Światowy Dzień Muffina, a zatem i ja - pozostając wciąż w około-wielkanocnym klimacie - proponuję przepis na razowe muffinki z serkowym kremem, które wyglądają jak... jajka.
Na pierwszy rzut oka można je pomylić z "cupcakes", które w wolnym tłumaczeniu nazywa się babeczkami. Jak niektórzy sądzą muffiny to po prostu brzydkie babeczki ;) Tymczasem między muffinami a babeczkami jest kilka różnic: po pierwsze sposób przyrządzania - ciasto na babeczki jest zazwyczaj ucierane, podczas gdy technika wykonania muffinek polega na niezbyt dokładnym połączeniu składników mokrych i suchych; po drugie babeczki zazwyczaj noszą czapeczki, czyli lukier lub krem (w wersji amerykańskiej jest to zazwyczaj masło z ogromną ilością cukru pudru). Mój dzisiejszy przepis na same ciastka jest zdecydowanie muffinowy, ale z okazji świąt wystroiłam je w serkowy krem. Myślę, że jest to niezły i prosty sposób na przełamanie świątecznej powagi ;)

Składniki na 9 babeczek:
po 1. r. ż.

3/4 szklanki suszonych moreli, z grubsza posiekanych
sok z połowy pomarańczy
1 szklanka (z górką!) mąki pszennej razowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
skórka starta z połowy pomarańczy
2 jajka
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Suszone morele zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na minimum pół godziny.
Wstawiamy piekarnik na 200ºC.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i skórką z pomarańczy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, morele i dokładnie łączymy. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20 min. Studzimy na kratce.


Składniki na "jajka":
po 1. r. ż.

150 g mascarpone
400 g serka śmietankowego (np. philadelphia, ale może być też np. turek czy almette)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
9 suszonych moreli

Wszystkie składniki oprócz moreli dokładnie łączymy (mikserem lub łyżką). Krem nakładamy na wystudzone muffiny i wyrównujemy (najłatwiej robi się to zwykłym nożem). Na górę każdej babeczki wciskamy po jednej moreli.

Smacznego!

2 komentarze: