czwartek, 28 czerwca 2012

Razowa pizza z sosem pomidorowym


Podobno gdzieś za górami i lasami mieszkają ludzie, którzy nie lubią pizzy. Ja jednak takich nie znam. Ku bolączce eko-mam pizza jest powszechnie znana i lubiana. Także przez dzieci. Moim zdaniem natomiast wroga należy oswoić zamiast z nim walczyć. Nie twierdzę oczywiście, że pizza to doskonały obiad na co dzień, ale jeśli dziecko zna już jej smak i uparcie zaciąga nas do fast foodów lub namawia na zamawianie, to chyba warto czasem iść na kompromis. Takim kompromisem może być według mnie domowa razowa pizza o dość cienkim cieście i puszystych chrupiących brzegach, z pysznym aromatycznym domowym sosem i dodatkami takimi, jakie sami wybierzemy. Niewątpliwą atrakcją dla dzieci może być też układanie dodatków według własnego uznania (oczywiście uprzednio przygotowanych przez opiekuna).
Nasz Pan Synek póki co nie jest tak wielkim fanem jedzenia pizzy, jak rozkładania jej na czynniki pierwsze. Mianowicie wyrzuca ser, zjada dodatki, zlizuje z wielkim zaangażowaniem sos, a następnie nadgryza kawałek ciasta i błaga o kolejną porcję ;)

po 1. r. ż. 
Składniki*:

ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 paczka suchych drożdży (7g)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
3/4 - 1 szklanki ciepłej wody

Obie mąki, drożdże, sól i cuker mieszamy w misce, dodajemy oliwę i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut ręcznie lub mikserem (końcówką z hakiem). Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do czasu podwojenia obiętości, na ok. 1-1,5 godziny.
W tym czasie dobrze jest zrobić sos, aby zdążył wystygnąć, zanim nałożymy go na ciasto.


sos:
2 średniej wielkości pomidory
1 duży ząbek czosnku
garść świeżych ziół (oregano, bazylia itp.)
sól do smaku
1 łyżka oliwy

Pomidory obieramy ze skóry, kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy lekko oliwę i wrzucamy pomidory. Smażymy na wolnym ogniu ok. 15-20 min, mieszając od czas do czasu. Zioła i czosnek drobno siekamy i dodajemy do pomidorów. Smażymy kolejne 10 min, aż pomidory całkiem się rozpadną i większość wody wyparuje, a sos będzie miał konsystencję ketchupu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wstawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę (ok. 250ºC). 
Kiedy ciasto już wyrośnie, należy uderzyć je pięścią. Połowę ciasta przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkujemy lub ugniatamy palcami tak, aby zajęło całą formę, pozostawiając nieco grubsze brzegi. Smarujemy sosem, nakładamy dodatki (u nas: cukinia, kiełbasa, cebulka, ogórek kiszony). Pieczemy ok. 20 min na niższej półce piekarnika. Na 5 min przed końcem pieczenia posypujemy serem. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

* z podanych składników wyszły 2 pizze o wymiarach ok. 20x25 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz