poniedziałek, 9 lutego 2015

Muffiny gryczane z gruszką (bez cukru)



Sobotnie odwiedziny, szybki przegląd lodówki, mała przekąska gotowa między karmieniem, przewijaniem i usypianiem. Ostatnio często tak właśnie działam. Zasnęła... o, no to akcja! A jak nie może zasnąć, to czas na chleb albo drożdżówkę, bo - jak na córkę kulinarnej blogerki przystało - zasypia przy dźwięku miksera! Ach, KitchenAid i jego nieskończona lista zastosowań ;)
Znowu zamknęła oko, OK - szybkie zdjęcia! Karmienie - obrabianie... itd.
Tak wygląda moje życie. Od karmienia do karmienia. Od drzemki do drzemki. Działam w oknach pomiędzy. Wszystko partiami i na raty.
Jak to dziwnie żyć tak poklatkowo. Dopiero co zamiatałam, a tu już... Ledwo zdjęłam jedno, a kolejne pranie... Jeszcze nie zdążyłam zamknąć zmywarki, a znowu... Już całkiem zapomniałam, jak to było? Albo może Pan Synek więcej lub dłużej spał?
Jakoś w każdym razie powoli się układamy. Rytm dnia nam się klaruje. Na dysku leżą zatem już zdjęcia do kilku wpisów. Co prawda do ich opisania potrzeba obu rąk, które nie są aktualnie zajęte wieszaniem prania, myciem i/lub goleniem ciała, wyjmowaniem ze zmywarki, składaniem ubranek, odkurzaniem i in., ale myślę, że jakoś to ogarnę!
Dziś zatem prezentuję szybki przepis na szybkie zimowe jeszcze, zdrowe i cudownie mięsiste muffinki. Grrr... jak gryka i gruszka. Jakoś mi te smako-dźwięki połączyły się w głowie i muszę nieskromnie przyznać, że wyszło świetnie! Charakterystyczny posmak gryki jest tylko delikatnie wyczuwalny, absolutnie nie dominuje, za to pięknie komponuje się ze smakiem miodu, cynamonu i gruszek. Pan Synek wprost nie mógł się od nich oderwać! Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia!


po 1. r. ż. (lub wcześniej, jeśli zastąpimy miód np. syropem z agawy)

Składniki na 12 sztuk:
1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
1 jajko
1/3 szklanki oleju
2 łyżki miodu
1 szklanka mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 małe gruszki
1 łyżka ekstraktu z cytryny (opcjonalnie)

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie wykładamy formę do muffinek papierowymi papilotkami. Myjemy gruszki, obieramy je i kroimy na małe kawałeczki (ewentualnie zalewamy ekstraktem z cytryny).
Wstawiamy piekarnik na 180ºC. 
W większej misce mieszamy mąkę z proszkiem, cynamonem i imbirem. Do płatków z mlekiem dodajemy jajko, olej, miód i rozrabiamy widelcem. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie. Dodajemy gruszki i ponownie delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek. Pieczemy 25-30 min.

Smacznego!

* mąka w zasadzie dowolna - może być pszenna, żytnia, pełnoziarnista, bezglutenowa - nie powinno mieć to więszego znaczenia




4 komentarze: