piątek, 9 marca 2012

Ciasto razowe z gruszką



Staram się maksymalnie wykorzystać ostatnie chwile sezonu zimowego, w tym na jabłka i gruszki, a zatem dziś przysmak do weekendowej herbaty - ciasto z gruszkami. Z pozoru nie ma w nim nic specjalnego, klasyczne ciasto z owocami w wersji pełnoziarnistej. Dodatek mąki żytniej nadaje mu jednak lekko orzechowego aromatu. W wersji dla dorosłych i starszych dzieci dodajemy kandyzowany imbir, który podkreśla zimowy klimat ciasta.
Lojalnie ostrzegam, że jest raczej mało słodkie, więc jeśli ktoś lubi słodsze ciasta, może dodać więcej cukru lub tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Składniki:
od 10. m. ż.

2 duże gruszki
3/4 kostki (150 g) masła
szczypta soli
1 szklanka ciemnego brązowego cukru muscovado
4 jajka
1 szklanka mąki razowej pszennej
1 1/4 szklanki mąki razowej żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki pitnego jogurtu naturalnego (lub mleka)
płatki migdałów do posypania
(2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru)

Jeśli wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową, to jest duża szansa na to, że unikniemy zakalca ;)
Wstawiamy piekarnik na 180ºC. Formę o bokach 20x30 (lub o zbliżonych wymiarach) wykładamy papierem do pieczenia.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. W tym czasie mieszamy w misce obie mąki, proszek do pieczenia i sodę, odstawiamy. Do masła dodajemy sól, cukier i dalej ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, ucierając za każdym razem. Dodajemy partiami na przemian mąkę i jogurt (lub mleko), miksując krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy (będzie dość gęste), rozkładamy równomiernie kawałki gruszki. Jeśli chcemy dodać imbir, to należy go rozsypać na gruszki. Owoce posypujemy jeszcze płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 45 min.
Przed pokrojeniem należy wystudzić w blaszce.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dobra,robię... trzymaj kciuki żeby chociaż coś mi się dziś udało...

    OdpowiedzUsuń