środa, 1 sierpnia 2012

Orkiszowe ciasto na maślance z owocami i kruszonką


Jednym z moich najukochańszych smaków lata z dzieciństwa jest placek z owocami i kruszonką Babci Tereski. Podczas niedzielnych wizyt można było zawsze liczyć na to, że będzie prawdziwy rosół posypany dużą ilością pietruszki, zapiekane mięsko z sosem, młode ziemniaczki, do popicia oczywiście kompot, a na deser właśnie placek z aktualnymi owocami z działki (np. z agrestem!) i kruszonką tak słodką, że aż zęby bolą na samo wspomnienie ;) Jako mały łasuch zazwyczaj czekałam głównie właśnie na to ciasto. Kiedyś nawet byłam przy tym, jak babcia je piekła. I teraz, metodą prób i błędów, odtworzyłam przepis w nieco zdrowszej i może nieco mniej słodkiej wersji. Wyszło super, długo zachowuje świeżość i wilgotną, mięsistą strukturę, którą nadaje mu dodatek maślanki.
Upiekłam je z borówką amerykańską, od której krzaczki na działce wprost się uginają, ale myślę, że jeszcze w te wakacje przyrządzę je z wiśniami, porzeczkami, śliwkami... Zwłaszcza, że zostało zaakceptowane nie tylko przez Pana Synka!

od 10. m. ż.


Składniki na blachę 30x20 cm:

3 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki klarowanego masła
1 3/4 szklanki mąki razowej orkiszowej
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
2 szklanki borówek

na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki
1 łyżka zimnego masła
3 łyżki cukru

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową!
Piekarnik wstawiamy na 180ºC i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Przygotowyjemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane zimne masło i rozcieramy wszystko w palcach. Odstawiamy.
Masło klarowane należy stopić w rondelku i odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie można wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem przez kilka minut. Następnie wąską strużką dolewamy roztopione masło, cały czas miksując. W końcu partiami na przemian dodajemy po kilka łyżek mąki i maślanki, miksując krótko - tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blachy (będzie dość gęste). Posypujemy owocami i kruszonką. Pieczemy ok. 50-60 min. Studzimy przed pokrojeniem!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz