niedziela, 19 sierpnia 2012

Razowe muffiny z borówką i limonką



Borówki u nas pod dostatkiem, a zatem wciąż powstają nowe przepisy. Tym razem pomysł na letnie, orzeźwiające muffinki z lekko egzotyczną nutką - dodatkiem limonki. W sam raz na sierpniowe weekendowe śniadanie lub na piknik :) Smakowały nie tylko Panu Synkowi. Gorąco pozdrawiamy testerów ;)

po 1 r. ż.

Składniki na 12 muffinek:

1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego (typu greckiego)
3 łyżki masła klarowanego
skórka starta z 1 limonki
1 szklanka borówek

Piekarnik wstawiamy na 190ºC. Formę do muffin wykładamy papilotkami*. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.
W jednej misce mieszamy obie mąki, cukier, sodę, proszek. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodając jogurt, masło i skórkę z limonki. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy z grubsza, a następnie dodajemy borówki i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 20 min.

Smacznego!

* Przyrządzając muffiny z owocami, lepiej zabezpieczyć formę papilotkami, ponieważ upieczone owoce będa mocno się do niej przyklejały.
 

2 komentarze: