wtorek, 23 października 2012

Ciasto dyniowe z nutą cynamonu i pomarańczy


Dziś podobne połączenie smaków jak w poprzednim wpisie i przepis także podaję w ramach Festiwalu Dyni, ale tym razem będzie na słodko. Jest to prawdopodobnie najprostsze do zrobienia ciasto z dynią, ponieważ nie wymaga wcześniejszego przygotowania puree z dyni, wystarczy ją zetrzeć na tarce. A efekt... naprawdę przerasta oczekiwania. Wydawałoby się, że ciasto, które jest tak niesamowicie łatwo przyrządzić, nie może być tak absolutnie pyszne, mięciutkie i aromatyczne. A jednak! Naprawdę warto spróbować. Pan Synek wraz z Rodziną zdecydowanie poleca ;)

od 10. m. ż.

Składniki na formę o wymiarach 25x10 cm:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 szkalnki brązowego cukru
1-1 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na drobnych oczkach)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany
3 jajka
skórka starta z 1 małej pomarańczy

Piekarnik wstawiamy na 180ºC.
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do drugiej miski wrzucamy startą dynię, dodajemy skórkę z pomaranczy, jajka, olej i śmietanę i wszystko mieszamy widelcem lub mątewką. Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 55-60 min.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. najs! ja juz w tym sezonie zupe dyniowa raz i ryzotto dwa razy robilem, ale ciasta jeszcze nie. chyba zrobie w sobote, poki dynia za grosze i slodka jak melon. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. dyni wciąż mi mało - zarówno w deserach jak i obiadach, a także śniadaniach

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilem. Mega! Jak na moj gust wyszlo troche malo slodkie, ale to chyba kwestia wloskiego zucchero di canna.. posypalem cukrem pudrem i jest zaprawde wyborne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to niezmiernie! Moje przepisy zagranico! :DDD

      Usuń