Dziś kolejna odsłona leniwych weekendowych śniadań. Coś dla fanów amarantusa i puszystości, jakiej nadaje on ciastu. Placuszki z dodatkiem ekspandowanych ziaren amarantusa. Jak widać na zdjęciach, wyglądają nieco inaczej, ale smakują tak samo dobrze jak każde inne razowe placuszki na bazie pankejkowego przepisu. Z tą drobną różnicą, że są dużo lżejsze i mają delikatnie orzechowy posmak. Najlepsze ze śmietaną tudzież domowymi konfiturami.
od 10. m. ż.
Składniki:
1 jajko
2/3 szklanki maślanki
1 łyżka oleju lnianego
2 łyżki brązowego cukru
2/3 szklanki mąki razowej
1/3 szklanki poppingu z amarantusa
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki łączymy w misce. Ciasto wykładamy łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię o grubym dnie. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy ciepłe.
Smacznego!
Czy maślankę można zastąpić mlekiem roślinnym? np. owsianym?
OdpowiedzUsuń