środa, 26 czerwca 2013

Letnia zupa ze szparagami i kaszą jaglaną


Wczoraj przez Trójmiasto przeszła nawałnica. Takiego urwania chmury dawno nie widziałam, a Pan Synek prawdopodobnie nigdy. Dolny Wrzeszcz zalany, Jaśkową Doliną płynął potok, a Pan Synek i ja musieliśmy dzwonić po nasze prywatne samochodowe pogotowie (w postaci Pana Męża), żeby przedostać się z Klubu Mam do domu.
Kiedy deszcz nieco zelżał, Pan Synek uzbrojony w przeciwdeszczówkę i nowe kalosze (oczywiście z aplikacjami traktorów, ciężarówek i innych pojazdów - tak, jesteśmy na etapie samochodowym), które szczęśliwie akurat przedwczoraj przyszły, taplał się w naszym przydomowym błotku. Wrócił cały zmarznięty, umył łapki w ciepłej wodzie i zjadł wielką michę swojej ukochanej zupy.
Żeby być całkowicie szczerą, muszę przyznać, że tak naprawdę to dla Pana Synka każda zupa jest ulubiona, jeśli tylko pływają w niej wyraźne kawałki mniej lub bardziej znanych mu warzyw. Tak, tak, BLW kształtuje upodobania dziecka - papki nie mają u nas racji bytu, więc żegnaj elegancki "kremie ze szparagów". U nas jest po prostu "ziupka".

od 8. m. ż. 

Składniki:

3 młode marchewki
1 młody seler - korzeń i nać
1 młody por
1/2 pęczka zielonych szparagów
1/2 szklanki kaszy jaglanej
opcjonalnie: kawałek mięsa (np. udko lub połówka piersi z kurczaka, lub kawałek filetu z indyka)
1-2 łyżeczki masła klarowanego
przyprawy
woda mineralna lub filtrowana (ok. 1 1/2 litra)

Nowalijki dokładnie szorujemy (można ewentualnie obrać) i kroimy na kawałki. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe części i także kroimy na kawałki. Kaszę (i mięso) płuczemy pod bieżącą wodą. Wszystko razem wrzucamy do sporego garnka i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-30 min, pod koniec gotowania dodając sól, przyprawy i masło. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki.

Smacznego!

PS. Zupa była fotografowana, kiedy na świecie istniało jeszcze słońce... ech...



2 komentarze:

  1. Zupa wygląda naprawdę pysznie. Ostatnio też gotowałam podobną, ale bez kaszy jaglanej.
    Właściwie Twoja zupa to krupnik szparagowy!

    http://withlovetocook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń