czwartek, 20 czerwca 2013

Razowe ciasto z truskawkami i kardamonem (na maślance)


Truskawki! Truskawki! Na kilogramy, na kobiałki, na tony, na wagony! W upalne dni czerwca w naszym domu nie pojawia się na stole nic innego niż truskawki, pomidory, ogórki (małosolne!) i nieco grillowanego mięsa lub ryb. No bo czego więcej człowiekowi do szczęścia potrzeba? Może ewentualnie arbuza, rabarbaru lub czereśni ;)
Och, kocham lato! Choć upały znoszę raczej ciężko, to zgodziłabym się na nie przez okrągły rok właśnie ze względu na obfitość owoców i warzyw. I to, że nie trzeba kombinować. Wystarczy umyć truskawki i jest deser! Ewentualnie dorzucić schłodzone kawałki ananasa czy arbuza i kilka listków mięty.
I choć przy 30 stopniach w cieniu piekarnik raczej odstrasza, to zdecydowałam się ukręcić szybko ciasto na wieczór. Kardamon idealnie podkręca smak truskawek (jest to ten sam trick co truskawki z pieprzem) i dodatkowo rozgrzeje, kiedy morska bryza zacznie wieczorem mocniej dmuchać.
Ciasto przyrządza się naprawdę szybko i stosunkowo łatwo, a wychodzi mięciutkie, delikatne i sprężyste. Powstało na bazie przepisu na orkiszowe ciasto z owocami i kruszonką, z inspiracji konfiturą truskawkową z kardamonem.


od 10. m. ż. 

Składniki na formę o średnicy 30 cm:

3 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
3 łyżki klarowanego masła
1 1/2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
1 szklanka maślanki
300 g truskawek (umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na mniejsze kawałki)


[Wszystkie składniki powinny mieć temeraturę pokojową!]

Piekarnik włączamy na 180ºC. Formę należy wysmarować masłem i wysypać otrębami (lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Obie mąki mieszamy dokładnie z sodą i kardamonem. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dolewamy powoli masło. Następnie dodajemy partiami po kilka łyżek mieszanki suchych składników na przemian z maślanką, miksując bardzo krótko - tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy, układamy truskawki. Pieczemy ok. 45-50 min. Kroimy po wystudzeniu!

Smacznego!




2 komentarze: