niedziela, 18 marca 2012
Płatki ze śliwkami
Choć pachnie już wiosną, to na szczypiorek i rzodkiewkę pewnie trochę jeszcze trzeba będzie poczekać. W naszych kuchniach póki co wciąż jeszcze panuje zima. A zatem wrzucam przepis na jedno z naszych zimowych śniadań.
Składniki na jedną sporą porcję:
od 10. m. ż. (lub wcześniej - z płatkami jaglanymi)
2 łyżki płatków zbożowych (u nas gryczane, ale mogą być jaglane, owsiane, orkiszowe czy inne)
3-4 suszone śliwki (drobno posiekane)
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki masła klarowanego
1 łyżka płatków migdałów
1/2 łyżki sezamu
1/2 łyżki melasy
1/2 łyżeczki cynamonu
Płatki wrzucamy do rondelka, dodajemy śliwki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia niemal całej wody. Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogień i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Młodszym dzieciom można wszystko razem zmiksować.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bez masła da radę?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Masło jest dla wzbogacenia w cenny i energetyczny tłuszcz oraz witaminy - przede wszystkim A i D (jeśli się nie mylę), ale można je pominąć bez większej różnicy w smaku.
UsuńMożna też melasę zastąpić miodem, najlepiej gryczanym lub wrzosowym.
dzięki za odpowiedź, nigdy nie mam masła w domu, a jak już kupię i nie zużyję całego, to muszę wyrzucić
OdpowiedzUsuńz nadmiaru masła zawsze możesz zrobić marchewkowe rogaliki lub jakieś kruche ciasteczka (już wkrótce przepis na jedne z najbardziej entuzjastycznie przyjętych u nas!)
Usuń