niedziela, 18 marca 2012

Płatki ze śliwkami



Choć pachnie już wiosną, to na szczypiorek i rzodkiewkę pewnie trochę jeszcze trzeba będzie poczekać. W naszych kuchniach póki co wciąż jeszcze panuje zima. A zatem wrzucam przepis na jedno z naszych zimowych śniadań.

Składniki na jedną sporą porcję:
od 10. m. ż. (lub wcześniej - z płatkami jaglanymi)

2 łyżki płatków zbożowych (u nas gryczane, ale mogą być jaglane, owsiane, orkiszowe czy inne)
3-4 suszone śliwki (drobno posiekane)
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki masła klarowanego
1 łyżka płatków migdałów
1/2 łyżki sezamu
1/2 łyżki melasy
1/2 łyżeczki cynamonu

Płatki wrzucamy do rondelka, dodajemy śliwki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia niemal całej wody. Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogień i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Młodszym dzieciom można wszystko razem zmiksować.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Masło jest dla wzbogacenia w cenny i energetyczny tłuszcz oraz witaminy - przede wszystkim A i D (jeśli się nie mylę), ale można je pominąć bez większej różnicy w smaku.
      Można też melasę zastąpić miodem, najlepiej gryczanym lub wrzosowym.

      Usuń
  2. dzięki za odpowiedź, nigdy nie mam masła w domu, a jak już kupię i nie zużyję całego, to muszę wyrzucić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z nadmiaru masła zawsze możesz zrobić marchewkowe rogaliki lub jakieś kruche ciasteczka (już wkrótce przepis na jedne z najbardziej entuzjastycznie przyjętych u nas!)

      Usuń