Składniki na niepełną szklankę:
po 1. r. ż.
1 pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki oleju lnianego*
2-3 łyżki sera pecorino**
2-3 łyżki pestek z dyni
1 malutki ząbek czosnku (posiekany lub zmiażdżony)
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny
Pietruszkę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na jednolitą papkę. Podajemy z makaronem i dodatkami wedle uznania.
Smacznego!
* lub innego dobrego oleju tłoczonego na zimno, jeśli ktoś nie lubi jego charakterystycznego smaku, może być np. rzepakowy czy nawet oliwa z oliwek
** jest to włoski (saluti Wujek Jakub!) ser dojrzewający, robiony z mleka owczego, ale może być inny twardy ser, np. parmezan

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz