piątek, 16 marca 2012

Placuszki orkiszowe



Orkisz to prastare ziarno, znacznie bogatsze w białko, minerały i witaminy niż zwykła pszenica. Według wikipedii w starożytności posilali się nim gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. A zatem na weekendowe śniadanie dla naszych najmłodszych wojowników proponuję placuszki orkiszowe z aromatem cynamonu i pomarańczy. Już dziś zaczyna się przecież weekend i już dziś można zacząć je przyrządzać.

Składniki na 15 placuszków o średnicy ok. 10 cm:
po 1. r. ż. (lub od 10. m. ż. - bez pomarańczy)

1 szklanka płatków orkiszowych
1 1/3 szklanki maślanki

4 łyżki mąki razowej orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko (roztrzepane)
3 łyżki oleju
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu

Na ok. 12 godzin przed smażeniem (czyli najlepiej wieczorem poprzedniego dnia) zalewamy płatki maślanką, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie (być może trzeba będzie dodać jeszcze 1-2 łyżki maślanki). Rozgrzewamy suchą (lub posmarowaną cieniutką warstwą tłuszczu) patelnię i wykładamy na nią porcje ciasta łyżką. Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z domową konfiturą lub śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz