wtorek, 7 sierpnia 2012
Owsianka migdałowa z malinami i porzeczkami
Kolejny pomysł na pożywne śniadanie na bazie płatków zbożowych. Oczywiście sposobów są tysiące i można codziennie zmieniać rodzaj płatków, owoce, dodatki, bakalie, a śniadanie to nigdy się nie znudzi! Myślę jednak, że niektóre pomysły warto spisać, aby mogły być bazą do dalszych eksperymentów. Zwłaszcza te, które spotkały się z wyjątkowym poklaskiem ;)
od 10. m. ż. (lub od 7. m. ż. z płatkami jaglanymi)
Składniki:
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałów
1 szklanka wody
garść owoców sezonowych (u nas: maliny i czerwone porzeczki)
(ewentualnie łyżeczka syropu z agawy albo innego słodu, jeśli wybieramy bardzo kwaśne owoce)
Kilka godzin przed podaniem (np. wieczorem poprzedniego dnia) zalewamy płatki owsiane i migdałowe wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie gotujemy ok. 10-15 min. W tym czasie owoce dokładnie płuczemy na sitku i odstawiamy, żeby ociekły z wody. Ugotowaną owsiankę lekko studzimy, dodajemy ewentualnie syrop oraz owoce. Młodszym dzieciom takie danie można zmiksować.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz