piątek, 5 października 2012

Ciasto migdałowe z owocami (Bakewell slice)


Ukoronowaniem sezonu borówkowego w tym roku została przepyszna krajanka z przepisu Nigelli Lawson, której jestem wielką fanką. I o ile zazwyczaj przy korzystaniu z jej przepisów zmniejszam o połowę ilość cukru, tak w tym przepisie wystarczyło zastąpić dżem malinowy niskosłodzoną konfiturą borówkową (na którą przepis znajdzie się pewnie wkrótce na blogu). Ciasto ma niesamowicie kruchy i maślany spód, na nim spoczywa warstwa owoców przykryta migdałową kołderką... Czy muszę pisać, że znika szybciej niż się piecze? ;)

od 10. m. ż.

Składniki (na blachę 20 x 30 cm):

spód:
1 2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
225 g zimnego masła*

wierzch:
4 łyżki niskosłodzonej konfitury borówkowej**
1-1 1/2 szklanki borówek amerykańskich
150 g masła (3/4 kostki)
1 1/3 szklanki migdałów w płatkach
2/3 szklanki cukru
4 jajka
dodatkowo: 1/3 szklanki płatków migdałów

Piekarnik wstawić na 180ºC.
Składniki na spód zmiksować w malakserze lub zagnieść szybko jak ciasto kruche (do mąki wymieszanej z cukrem i solą dodać posiekane masło i rozcierać w palcach, a następnie zagnieść i uformować kulę; schłodzić w zamrażarce ok. 10 min). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nią ciasto, ugniatając palcami. Piec ok. 20 min, wystudzić 5 min.
W czasie, gdy spód się podpieka, przygotować masę na wierzch. Masło rozpuścić na małym ogniu i lekko wystudzić. Zmielić 1 1/3 szklanki migdałów, dodać cukier, jajka i zmiksować kilka minut. Pod koniec miksowania dolewać stopniowo masło.
Podpieczony i wystudzony lekko spód posmarować konfiturą i wyłożyć równomiernie borówkami. Zalać masą migdałowo-jajeczną, posypać resztą migdałów w płatkach. Piec 40 min, aż ciasto lekko urośnie i nabierze złotego koloru. Wystudzić przed pokrojeniem.

Smacznego!

* przy założeniu, że kostka ma 200 g, wychodzi 1 1/8 kostki
** można użyć dżemu z czarnej porzeczki; jeśli natomiast mamy tylko konfiturę wysokosłodzoną, można po prostu zmniejszyć ilość cukru


[oryginalny przepis na "Raspberry Bakwell slice" pochodzi z książki Kitchen. Recipes from the heartof the home autorstwa Nigelli Lawson]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz