"Znowu dynia? Niedługo będę się bał otworzyć konserwy!" - skwitował Pan Małżonek, gdy usłyszał, że to, co tak pięknie pachnie z piekarnika, to dyniowo-jabłkowe crumble. [Swoją drogą - konserwy? Seriously?] Nie wiedział jeszcze, że 15 minut później będzie biegł po dokładkę! Ha!
Dostaliśmy znowu dużo jabłek, mieliśmy w lodówce jeszcze kawałek dyni, a Pan Synek zaczął dopytywać o drugie śniadanie. Postanowiłam zatem, że dziś jest ten dzień, kiedy wypróbuję pomysł, który chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu. I naprawdę było warto!
Gorąco zachęcam do spróbowania tego przepisu jak najszybciej! Czy to na deser, czy podwieczorek, czy słodkie drugie śniadanie - crumble zawsze w cenie, a dynia w modzie :)
Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji Bei.
po 1. r. ż.
Składniki na foremkę 17x17cm:
1/5 małej dyni*
2-3 kwaśne jabłka
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2-3 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
na kruszonkę:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki zimnego masła
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
Wstawiamy piekarnik na 200ºC.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy obraną i drobno pokrojoną dynię i dusimy ok. 5-10 min. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je i kroimy na nieco większe kawałki. Wrzucamy do garnka, a następnie dodajemy imbir, goździki, cynamon, cukier, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze ok. 2-3 min. Zostawiamy pod przykryciem.
Płatki siekamy niezbyt dokładnie (np. w malakserze), dodajemy cukier, cynamon i posiekane zimne masło. Rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Do foremki przekładamy dynię z jabłkami, wyrównujemy, posypujemy owsianą kruszonką i zapiekamy przez ok. 20 min.
Podajemy lekko przestudzone (ale wciąż ciepłe) z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub np. cynamonowym budyniem.
Smacznego!
* U nas ilość dyni była nieco mniejsza niż jabłek, ale można zmienić proporcje.

Połączenie dyni i jabłka jest cudowne! Pyszny deser: )
OdpowiedzUsuńświetne crumble, tym bardziej w tak jesiennym wydaniu ! idealny pomysł na deser a i nawet śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Na śniadanie nada się zwłaszcza z dodatkiem jogurtu :) Mniam!
Usuńaj za takie cuda to ja bym Cię na rękach niosła!.
OdpowiedzUsuńHahaha! Nie polecam! Przez takie cuda ważę mniej więcej tyle co indyjskie słoniątko, więc kręgosłup mógłby nie wytrzymać ;)
UsuńCiekawe połączenie smaków :) Crumble robiłam już ze wszystkim, ale z dynią jeszcze nie :) Do wypróbowania !
OdpowiedzUsuń