niedziela, 27 października 2013

Crumble z dynią i jabłkiem

 
"Znowu dynia? Niedługo będę się bał otworzyć konserwy!" - skwitował Pan Małżonek, gdy usłyszał, że to, co tak pięknie pachnie z piekarnika, to dyniowo-jabłkowe crumble. [Swoją drogą - konserwy? Seriously?] Nie wiedział jeszcze, że 15 minut później będzie biegł po dokładkę! Ha!
Dostaliśmy znowu dużo jabłek, mieliśmy w lodówce jeszcze kawałek dyni, a Pan Synek zaczął dopytywać o drugie śniadanie. Postanowiłam zatem, że dziś jest ten dzień, kiedy wypróbuję pomysł, który chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu. I naprawdę było warto!
Gorąco zachęcam do spróbowania tego przepisu jak najszybciej! Czy to na deser, czy podwieczorek, czy słodkie drugie śniadanie - crumble zawsze w cenie, a dynia w modzie :)

Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji Bei.


po 1. r. ż.

Składniki na foremkę 17x17cm:
1/5 małej dyni*
2-3 kwaśne jabłka
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2-3 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego

na kruszonkę:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki zimnego masła
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu


Wstawiamy piekarnik na 200ºC.
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy obraną i drobno pokrojoną dynię i dusimy ok. 5-10 min. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je i kroimy na nieco większe kawałki. Wrzucamy do garnka, a następnie dodajemy imbir, goździki, cynamon, cukier, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze ok. 2-3 min. Zostawiamy pod przykryciem.
Płatki siekamy niezbyt dokładnie (np. w malakserze), dodajemy cukier, cynamon i posiekane zimne masło. Rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Do foremki przekładamy dynię z jabłkami, wyrównujemy, posypujemy owsianą kruszonką i zapiekamy przez ok. 20 min.
Podajemy lekko przestudzone (ale wciąż ciepłe) z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub np. cynamonowym budyniem.


Smacznego!


* U nas ilość dyni była nieco mniejsza niż jabłek, ale można zmienić proporcje.





6 komentarzy:

  1. Połączenie dyni i jabłka jest cudowne! Pyszny deser: )

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne crumble, tym bardziej w tak jesiennym wydaniu ! idealny pomysł na deser a i nawet śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Na śniadanie nada się zwłaszcza z dodatkiem jogurtu :) Mniam!

      Usuń
  3. aj za takie cuda to ja bym Cię na rękach niosła!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha! Nie polecam! Przez takie cuda ważę mniej więcej tyle co indyjskie słoniątko, więc kręgosłup mógłby nie wytrzymać ;)

      Usuń
  4. Ciekawe połączenie smaków :) Crumble robiłam już ze wszystkim, ale z dynią jeszcze nie :) Do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń