środa, 8 stycznia 2014

Jaglanka jabłkowo-orzechowa


Co je dziecko, kiedy mama jest na poświątecznym detoksie? Proste - zdrowe i lekkie posiłki. Czy mu to przeszkadza? Oczywiście nie, ponieważ jest do tego przyzwyczajone :)
Choinka jeszcze stoi, no bo skoro się nie sypie, to szkoda wyrzucać, a pachnie przecież tak pięknie, ale okres świąteczny już zdecydowanie za nami. Zanim zacznie się karnawałowe szaleństwo, zamierzam trochę się oczyścić. I podejrzewam, że to nie tylko moje noworoczne postanowienie ;)
A zatem poniższy przepis dedykuję wszystkim, którzy szukają pomysłu na lekkie, zdrowe i pyszne śniadanie, jakim można sobie dogodzić bez wyrzutów sumienia... oraz dzieciom poniżej roku ;)

od 10. m. ż. (jeśli zamienimy orzechy na migdały, to nawet od 7. m. ż.)


Składniki na 2 małe porcje:

1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szkalnka przefiltrowanej wody
1 małe jabłko (np. reneta)
garść orzechów pekan (lub włoskich)
szczypta przyprawy do piernika
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Kaszę płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy umyte i pokrojone w niewielką kostkę jabłko, pokruszone orzechy i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy dokładnie i przykrywamy. Zostawiamy do przestudzenia (ok. 10-15 min). Tuż przed podaniem doprawiamy przyprawą do piernika i ewentualnie miodem.
Młodszym dzieciom można wszystko razem zmiksować.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Jaglankę uwielbiam ! Na słodko jak i na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita. :) Z jabłkami i przyprawą piernikową z pewnością by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niewątpliwie jest to dobra odpowiedź na pobudkę w stylu: "MAAAMOOOOO, juś się wyśpałem!!! JEEEEEŚĆ!!!!!!!!!!"

    OdpowiedzUsuń