sobota, 5 maja 2012
Muffiny bananowe dla wegan lub alergików
Pomysł na te muffinki powstał, gdy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, skończyły się już jajka, a za to mieliśmy mocno dojrzałe banany. Z radością więc dołączam przepis do mojej akcji "Kulinarny recykling" ;)
Muszę przyznać, że wyszły zadziwiająco wręcz puszyste jak na wypiek bez jajek, czego się nie spodziewałam. Z czasem co prawda wilgotnieją i tracą na chrupkości, ale wciąż są pyszne. Serdecznie polecamy jako łatwą i szybką do przyrządzenia przekąskę być może na piknik w te ostatnie dni majówki. Podejrzewam, że niezłą zabawą dla starszego dziecka może okazać się rozgniatanie bananów. Mój Pan Synek póki co świetnie się bawił podczas jedzenia ;)
od 10. m. ż.
Składniki na 10 niewielkich muffinek:
2 duże dojrzałe banany
1 łyżka syropu z agawy
4 łyżki oleju
3-4 łyżki mleka roślinnego lub wody
1 szklanka mąki pszennej razowej
4 łyżki brązowego cukru
3/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
1/2 szklanki rodzynek*
Wstawiamy piekarnik na 180ºC. Banany rozgniatamy widelcem na papkę (lub miksujemy blenderem), dodajemy mokre składniki i mieszamy. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy bakalie i mieszamy niezbyt dokładnie. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki. Pieczemy 20-25 min.
Smacznego!
*orzechy i rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kempinka,nie szarżuj!!
OdpowiedzUsuńz czym?
Usuńz tym ceryklingiem i weganizmem!! dla równowagi daj teraz coś dla ludzi;D:D ja poproszę przykłady kremów na torty... nie żartuję! muszę znać z 2 czadowych kremów ultramega na 19.05!
OdpowiedzUsuńsię robi! ;)
Usuń1.Wyszło mi 14 wcale nie takich małych
OdpowiedzUsuń2. Zamiast orzechów dałam migdały
3.Nigdy bym nie podejrzewała,że sama coś zrobię i przy degustacji uznam,że nigdy nie jadłam czegoś tak pysznego...:D
1. może masz mniejsze foremki? :)
Usuń2. bardzo dobrze!
3. niezmiernie mnie to cieszy! :*