sobota, 17 listopada 2012

Jak zrobić mąkę orzechową w mniej niż 10 min?


Postanowiłam dziś zdradzić patent na szybką i tanią mąkę z orzechów laskowych, który opracowaliśmy wraz z Panem Synkiem. Mam nadzieję, że komuś się przyda na przykład z okazji Orzechowego Tygodnia.

A oto instrukcja:

1. Odmierzamy 3/4 szklanki łuskanych orzechów laskowych.
2. Prażymy je na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, aż skórki popękają.
3. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
4. Przesypujemy do puszki lub zamykanego pudełka.
5. [teraz ulubiony etap Pana Synka] Potrząsamy mocno puszką, robiąc przy tym mnóstwo hałasu :)
6. Wyjmujemy z puszki obrane orzechy, a skórki wyrzucamy.
7. Mielimy obrane orzechy.
8. Otrzymujemy pełną szklankę mąki orzechowej, z której można piec np. bezglutenowe ciasteczka :)

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Super sposób! Czy tylko z orzechów laskowych taką mąkę można przygotować czy nadadzą się np orzechy włoskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włoskich chyba nie da się tak łatwo obrać... Nie próbowałam, więc nie wiem.

      Usuń
  2. uwielbiam mąkę orzechową i bardzo dużo jej ostatnio zużywam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka wychodzi z pewnością taniej niż sklepowa :)

      Usuń
  3. Super :) Akurat się ostatnio zastanawiałam, jak zrobić taką mąkę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kłamiesz! Samo prażenie zajmie przynajmniej 10 minut, a jeszcze studzenie, wytrząsanie i mielenie. Czyli ze 40 minut jak nic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takiej ilości nie :) Prażenie zajmuje 2-3 min, tyle samo studzenie, najdłużej u nas wstrząsanie - ale de facto może trwać mniej niż minutę, podobnie jak mielenie :) Zachęcam do zweryfikowania :D

      Usuń
  5. bardzo ciekawy przepis :) Będę o nim pamiętała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczę na to, że przyda się zwłaszcza po podsumowaniu akcji :)

      Usuń
  6. UWAGA! UWAGA! ORZECHÓW NIE WOLNO PRAŻYĆ!NIE WOLNO PRAŻYC!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłabym bardzo ciekawa argumentów przeciw prażeniu orzechów, bo pierwszy raz spotykam się z tą teorią, ale "Anonim" już pewnie się tu więcej nie pojawi, żeby objaśnić... A szkoda.

      Usuń
  7. A czym / w jaki sposób mielemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę w malakserze, czyli właściwie jest to raczej bardzo drobne siekanie ;)

      Usuń
  8. Ja kupuję gotową mąkę orzechową, polecam tą jest sprawdzona http://ziolavita.pl/maka-orzechowa-400g-radix-p2526.html. Świetnie się nadaję na kruszonkę na ciasto, w tej roli lubię ją najbardziej.

    OdpowiedzUsuń