wtorek, 5 sierpnia 2014

Crumble z jabłkiem i miętą (bez cukru)


No i stało się. Zaangażowałam się w politykę. A tak prawdę mówiąc, to polityka zaangażowała się we mnie. Bo ja sama nie chcę mieć za wiele wspólnego ze światkiem na Wiejskiej. Orientuję się mniej więcej, kto jest kim, ale bardzo pobieżnie i bez namiętności. Jednak gdy ludziom dzieje się krzywda, kiedy kilku mniej lub bardziej sprytnych panów z grubymi portfelami i szerokimi plecami zaczyna ewidentnie działać na niekorzyść Bogu ducha winnych ludzi, to wygłaszam głośny sprzeciw.
Dlatego też w ramach wsparcia polskich sadowników z ramienia akcji #jedzjabłka wrzucam dziś przepis z wykorzystaniem polskich antonówek. W związku z tym, że lato mamy wyjątkowo ciepłe w tym roku, to proponuję domieszkę orzeźwiających ziół. Mięta doda deserowi nutki ochłody, a stewia zastępuje cukier, nie powodując wysokiego skoku insuliny. Taki miks pod chrupiącą owsianą kruszonką nada się doskonale na letni podwieczorek, kiedy słońce już opada, a nam znowu wracają życiowe funkcje i zachciewa się jeść ;)
Wbrew pozorom w tym sezonie nie jest z tymi polskimi jabłkami tak łatwo. Papierówki już właściwie się kończą, do jedzenia są pyszne pirosy, ale antonówki są... no cóż... wymagające ;) Lepiej niż do jedzenia nadają się do pieczenia, przetworów, kompotów. Należy jednak pamiętać, że jabłka są tylko symbolem wsparcia, a rosyjskie embargo obowiązuje na wszystkie polskie owoce i warzywa, więc kupujmy też ziemniaki, marchewki, fasolki, ogórki, pomidory. Słowem: odwiedzajmy targowiska jak najczęściej!


po 1. r. ż. 

Składniki (na foremkę ok. 10 x 15 cm):
1 bardzo duża antonówka (lub inne jabłko dobre do pieczenia)
2-3 listki świeżej mięty
1 łyżeczka suszonej stewii (lub kilka listków świeżej)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka masła (do wysmarowania foremki)

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (lub posiekanych zwykłych)
1 łyżka zimnego masła
1 łyżka ksylitolu


Piekarnik wstawiamy na 200ºC.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wsypujemy do niewielkiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Dodajemy umyte i posiekane listki mięty oraz stewię i mąkę, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Płatki owsiane rozrabiamy w palcach z zimnym posiekanym masłem i ksylitolem tak, aby powstała kruszonka. Posypujemy nią jabłko i zapiekamy przez ok. 20-30 min.
Podajemy lekko wystudzone z porcją lodów, śmietaną lub sosem budyniowym (takim jak np. tutaj).


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz